Woensdag 4 september 1996

Op deze dag was het dan eindelijk zover. Om vier uur 's middags kwam de koningin met de nieuwe tram plus lijn 20 vanaf het stadhuis op de Coolsingel naar de Erasmusbrug. Daar stapte ze uit om te voet verder te gaan over de brug naar Rotterdam Zuid. Op de brug stonden massa's mensen te wachten op het moment dat ze over de brug van noord naar zuid konden lopen. De ene weghelft was gereserveerd voor de VIP's en genodigden. Aan de andere kant stonden de duizenden mensen die op deze opening waren afgekomen.

Toen het gezelschap halverwege de brug was, vlogen drie lynx helikopters en een vliegtuig van de marine luchtvaartdienst laag over de brug. Het was eerst de bedoeling dat het nieuwe toestel van de KLM met de naam van de Erasmusbrug een groet zou brengen maar dit paste niet in het drukke schema van de nieuwe Boeing.Daarna liepen koningin Beatrix en burgemeester Peper verder richting de zuidkant van de brug. Hier werd de naam van de brug op spectaculaire wijze onthuld. Twee mariniers kwamen uit een luik, dat zich hoog boven in de pyloon bevindt, naar beneden. De twee mariniers hadden kleding aan met de kleuren van Rotterdam: een witte en een groene trui.Het gezelschap liep door naar de openstaande brugklep. Koningin Beatrix zette de klep in beweging zodat noord en zuid voor het eerst officieel direct met elkaar in verbinding zouden komen te staan. Radio Rijnmond, de regionale radiozender, was natuurlijk ook live aanwezig met meerdere verslaggevers. Een van hen (Wilfried de Jong) stond op zuid en zag dus (nog) niks door de openstaande klep. Maar toen de klep langzaam maar zeker naar beneden kwam, kon ook hij de menigte op de brug zien. Het verslag dat hij hier van gaf, met op de achtergrond de toeterende schepen staat hieronder:

Dit is het moment! (20,55 seconden 8 kHz 8 bits mono WAV)
Noord kan naar zuid en zuid kan naar noord! (9,42 seconden 8 kHz 8 bits mono WAV)

Hierna werd er door koningin Beatrix een groen-wit lint van zuid vastgeknoopt aan een groen-wit lint van noord en zong een opera zangeres nog een ode aan de zojuist geopende brug. Toen eindelijk alle officiƫle handelingen verricht waren, kon het publiek op de brug de mensen op zuid gaan ontmoeten.

Het weekend na de opening zou ook nog in het teken staan van de Erasmusbrug en de wereld havendagen. Met als klap op de vuurpijl het spektakel "Building Bridges" op zaterdagavond.


Zaterdag 7 september 1996

De show van deze avond was geen kleintje: Het geluid gedurende het drie kwartier durende spektakel werd live uitgezonden door Radio Rijnmond zodat iedereen die een radiootje bij zich had het goed kon verstaan en volgen. Het vuurwerk werd verzorgd door een Nederlands bedrijf dat zich officieel wereldkampioen vuurwerk mag noemen. Aan weerskanten van de brug lagen twee grote bollen van wit doek op een ponton. Op deze bollen werden verschillende toepasselijke afbeeldingen geprojecteerd. De zo belangrijke drijvende bok van Smit Tak nam afscheid van de brug. Evenals de vele cementwagens die gezorgd hebben voor de grootste onder water betonstort aller tijden. De RET tram lijn 20 reed voor het eerst over de brug om de mensen 's ochtends vroeg naar hun werk te brengen.

Tijdens de show passeerden veel Rotterdamse gebeurtenissen uit het verleden de revue: het wereldkampioenschap van Bep van Klaveren, Regillio Tuur, de Europa Cup van Feyenoord (van zuid) en de successen van Sparta (van noord). Maar ook de concerten van de Rolling Stones en Lee Towers. Natuurlijk ontbrak het vuurwerk niet. Op de foto pagina staan verschillende foto's (met vergrotingen) van het vuurwerk van die avond. Commentaar is daarbij verder overbodig. De foto's spreken voor zich. Na dit feestelijke weekend zou het zeker nog een week duren voordat al het verkeer gebruik kon maken van de brug. Maar nu is de brug dan eindelijk van de rotterdammers en zullen er dagelijks tienduizenden trotse mensen gebruik van maken.

Rechtop zetten pyloon Transport pyloon Plaatsing basculebrug Plaatsing laatste brugsectie |Opening brug| Feiten


Terug naar hoofdmenu