Zaterdag 11 maart 1995

Op deze dag werd de ruim 1800 ton zware pyloon met behulp van een gigantische kraan rechtop gezet. Deze kraan had zodanige afmetingen dat het onmogelijk was om deze operatie in het centrum van Rotterdam, voor het Noordereiland, uit te voeren. Daarom gebeurde dit in het Calandkanaal aan de Noordzeeweg bij Rozenburg.


Klik op de foto's voor een groter formaat!

Naast de 2500 genodigden voor het feestje van de Heerema Groep waren er ook anderen op het festijn af gekomen. Honderden mensen zaten heerlijk in het zonnetje naar het indrukwekkende schouwspel te kijken. De patatboer en de ijscoman ontbraken niet. Ook twee soldaten van het Leger des Heils waren van de partij om geld in te zamelen voor het goede doel (dus niet voor de 365 miljoen kostende brug).

De 125 meter lange pyloon leek tijdens de operatie niet te bewegen. Maar langzaam maar zeker kwam hij toch overeind. Constant werd met behulp van het verpompen van water in het eiland waar de kraan op stond de hele boel in balans gehouden. Zo'n anderhalf uur later stond hij rechtop op het brugdek. Totaal is dat een gewicht van ruim 5000 ton. Een maand later zou het geheel naar z'n definitieve plek worden gesleept.

|Rechtop zetten pyloon| Transport pyloon Plaatsing basculebrug Plaatsing laatste brugsectie Opening brug Feiten


Terug naar hoofdmenu